Nazorg
Iemand reanimeren is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Helaas zijn lang niet alle goed uitgevoerde reanimaties succesvol. Ieder mens verwerkt dit op zijn eigen manier.
gedaan wat u kon doen, daar is geen twijfel over. Reanimeren is altijd een goed besluit. Als u niets doet, heeft het slachtoffer geen kans. In bijna alle situaties houdt het slachtoffer niets over aan de reanimatie.
Uw verhaal delen?
Uw eventuele betrokkenheid bij een reanimatie als burgerhulpverlener kan op verschillende manieren confronterend voor u zijn. Napraten is een goede manier om uw beleving van de reanimatie te verwerken. U kunt op meerdere manieren gebruik maken van de mogelijkheden van nazorg.
Hartslag.Nu evaluatieformulier
U kunt HartslagNu helpen om burgerhulpverlening te verbeteren door het evaluatieformulier van HartslagNu in te vullen. Hierin kunt u ook aangeven of u behoefte heeft aan nazorg. Een medewerker van HartslagNu neemt binnen 5 werkdagen contact met u op.
Het evaluatieformulier invullen doet u als volgt:
- Log in via HartslagNu
- Klik op het tabblad Noodoproepen, nadat u bent ingelogd.
- Klik op de betreffende noodoproep en vervolgens op het tabblad Evaluatie.
Overige partijen
We raden u aan uw ervaringen te delen met:
- de mensen die geholpen hebben bij de reanimatie.
- uw reanimatie-instructeur: aarzel niet een beroep te doen op uw EHBO-vereniging.
- een voorlichter van de Informatielijn van de Hartstichting via 0900 – 3000 300 (ma. t/m vr. 09:00-13:00 uur, lokaal tarief).
- Sensoor: dag en nacht telefonisch bereikbaar via 0900-0767
- uw huisarts, deze kan u eventueel doorverwijzen naar professionele hulpverleners.
(Bron: Nederlandse Hartstichting)
Informatie over het slachtoffer en de afloop van de reanimatie
Het is belangrijk te weten dat u geen informatie krijgt over de uitkomst van een reanimatie. Als een patiënt ter plekke overlijdt, weet u dat de uitkomst niet goed is. In situaties waarbij het ambulanceteam de patiënt meeneemt, krijgt u achteraf niet te horen of de patiënt het uiteindelijk heeft overleefd. Het verstrekken van dergelijke informatie over patiënten is namelijk niet toegestaan op basis van o.a. de volgende wetgeving:
- Wet Bescherming Persoonsgegevens
- Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst
U kunt dus ook geen informatie over het verloop of de uitkomst van de hulpverlening opvragen bij bijvoorbeeld Ambulancedienst, Politie en/of Meldkamer.